FRA – Vadå debatt?

Några dagar nu har jag tagit ett litet steg tillbaka och funderat lite och kommit på att det överhuvud taget inte existerar någon debatt om FRA överhuvudtaget.

Om man slår upp ordet debatt på wikipedia finner man följande förklaring:

Debatt är ett formaliserat och reglerat system för logisk argumentation där två eller fler parter försöker övertyga en grupp åhörare i en avgränsad fråga. Ordet debatt kommer från franskans de- ‘av, från’ och battre ‘kämpa’, och betyder slå sönder (motståndarens argument).

Om detta resonemang skulle överföras till FRA-debatten blir det hela mycket märkligt. Regeringen som då skulle vara en sida i den här debatten har för länge sedan barrikaderat sig vid sin ståndpunkt och har för flera månader sedan dragit sig ur debatten. Men inte bara det. Reinfelldt har till och med offentligt beklagat att han kommenterat debatten. Detta uttalande visar mycket tydligt regeringens syn på demokratin. Att de som har makten inte längre behöver se sig själv som en aktör i debatten. De står över, flyter ovanpå och blickar ner på de kritiker som de menar inte förstår vad det hela handlar om.

De som skickas fram är istället är istället halvfigurer som FRA-chefen Ingvar Åkesson fram att föra debatten. Någon debatt blir det dock inte eftersom han totalt undviker att bemöta den kritik som finns mot förslaget. Om och om igen dras samma gamla utgångna argument som kastas fram nu ända sen beslutet fattades.

Jag ställer alltså frågan, När ska debatten börja?

Kommer vi någonsin att se en direktsänd TV-debatt mellan till exempel Rick Falkvinge och Fredrik Reinfeldt om FRA? Eller kanske mellan Frida Johansson Metso och Maud Olofsson. En spännande tanke minst sagt.

Media verkar dock inte fått den idén än men om nu förslaget är så förträffligt skulle de ju inte missa en chans att få möta kritikerna öga mot öga…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: